Om Stina

Vem är Stina?

Jag bor med min sambo, våra två barn (3 och 8 år, 1 varannan vecka) och våra två hundar i en villa i Tomelilla, Skåne. Jag jobbar 25% inom hemtjänsten och 50% utbildar jag mig till undersköterska. Kvällar och lediga stunder ägnar jag mig åt KostStina.

Framtiden får vi se hur den ser ut, just nu koncentrerar jag mig på utbildningen, jobb och få ut min receptbok så fler får ta del av näringsrika recept.

Jag är uppväxt på landet på en avstyckad gård med min familj.

På fritiden blir det styrketräning, löpning och ridning. Tiden spenderas även med hundarna och att bara vara med mina barn.

Jag började arbeta med mig själv runt 2016 då jag var lite ur form efter första graviditeten och testade de kunskaper jag läst mig fram till på nätet på min kost. Under denna perioden mådde jag jätte bra och jag började hjälpa andra med kosten som en personlig utmaning för mig själv och för att få använda mina nya kunskaper. Detta var väldigt lärorikt!

Nästa graviditet kom och jag gick upp mycket i vikt och tappade alla bra vanor jag hade skapat sedan innan. Barnet hade kolik och skrek dygnet runt. Jag var helt slut! 

Anledningen till en del av koliken var allergi mot mjölkprotein, så mycket tid gick åt till att få det bekräftat och utesluta andra allergier. 

Jag funderade på att ta hjälp av någon med maten för jag ville verkligen få rätt på kosten igen men tillslut sa jag till mig själv ”jag kan detta”! Jag tog mina erfarenheter och la upp kosten till mig och efter 3 månader så visade vågen -11kg!

Jag upptäckte ganska snabbt att jag tycker om att hjälpa andra och kände att det var dags att utbilda mig till kostrådgivare! Men tanken att återvända till skolbänken kändes inte så lockande, det blev en intensivkurs från Safe Education. Oj vad jag lärde mig många nya saker och blev nyfiken att lära mig ännu mer! Jag lärde mig mycket om fysiologi.

Utbildningen har gett mig stor förståelse för innebörden av näringsrik kost och hur viktigt det är att täcka kroppens behov. Utöver detta så är jag väldigt intresserad av hur kroppen fungerar och vill alltid lära mig mer!

Jag märker direkt när jag har slarvat med att få i mig näringsrik mat under en period för då kommer migränen som ett brev på posten. För att jag ska må bra behöver jag ge kroppen den kosten den behöver i kombination med fysisk träning.

Varför vill jag jobba med kost?

Under hela min uppväxt har jag fått höra ”Ät det, ät mer, ät mindre, det är dåligt, det är bra för dig m.m.”.

I sjätte klass började en hemsk period i mitt liv. Min kropp krävde mer mat då tonårshormonerna började sätt fart och detta resulterade i att jag inte ville att någon skulle titta på mig när jag åt. Jag fick min första av många migränattacker och blev äcklad av kött med mycket fett och tog beslutet att bli vegetarian. Problemet var att jag inte såg till att få näringen från kött i från andra livsmedel utan tog bara bort köttet.

Det var mycket i det lilla huvudet som hände och jag gav inte min kropp det den behövde.

Migränattackerna fortsatte att dyka upp med jämna mellanrum och varje gång var det samma visa, först flimrade det för ögonen, sen kom huvudvärken och sen kräktes jag.

Efter ett år utan kött insåg jag att jag behövde lägga till kött i min kost igen.

Jag kommer inte riktigt ihåg när migränattackerna försvann för precis i den åldern så hade jag självmordstankar och självskadebeteende. Jag blev utnyttjad av killar och drack för mycket alkohol på helgerna, jag tog inte hand om mig själv.

Allt detta inträffade innan jag var 16 år.

Med mina erfarenheter och kunskaper vill jag hjälpa fler människor att hjälpa sig själva till en hållbar livsstil! Jag vill lära fler att kroppen behöver näring för att överleva och att mat inte alls behöver vara tråkigt för att hitta en balans i livet. Det går att äta allt men inte alltid!

Jag startade KostStina våren 2020 och har nyss släppt en bok med riktigt goda, och näringsrika, fikarecept!

Glöm inte att följa @koststina på sociala medier!